Frango piri piri no forno

Frango piri piri no forno is voor mij een go-to recept als het buiten koud is en ik geen zin heb om buiten de barbecue aan te steken. Als het aan de mensen hier in huis zou liggen, dan brandt de barbeque het hele jaar door. Dat zit er niet in, want persoonlijk ben ik nog al een koukleum met dat mediterrane bloed, dit tot grote hilariteit van Linda. Tot dat ik weer frango piri piri no forno op tafel zet. Dan kakelt ze wat minder hard over mijn "koukleumerigheid" ;).
Frango piri piri no forno | SaboresDePortugal.nl

Kip piri piri uit de oven

Dat de Portugezen meesters zijn in het maken van kip piri piri boven een houtskool barbecue, zal inmiddels wel redelijk bekend zijn. Maar kip uit de oven is ook wel een ding. Er zijn legio recepten te vinden voor een variant kip uit de oven. Hier in huis houden we allemaal wel van een beetje pit, dus een kip piri piri variant is wel een beetje een must voor iedereen. Gelukkig vindt iedereen het ook heel erg vervelend als ik weer eens wat in mijn hoofd haal om uit te proberen. Een recept is immers een leuke leidraad om je eigen draai aan te geven. Dat eindresultaat deel ik graag met iedereen in dit artikel.

Frango piri piri no forno | SaboresDePortugal.nl

Niet alleen maar pit

Natuurlijk heb je een basis nodig, in dit geval heb ik gekozen voor de tempero medio para frango en een piri piri met laurier en knoflook voor die extra smaak boost in de marinade. Los van de pit wou ik ook een hint citrus in de smaak hebben dus massa de alho com limรฃo e ervas mocht niet ontbreken. Met dit mengsel zou de kip wel heel lekker gaan smaken, zeker als het een hele middag in de marinade mag liggen. Mocht je zelf niet van heel erg pittig houden, maar wel van een smaak explosie, kies dan voor massa de pimentรฃo en een wat mildere piri piri.

Uit de oven

Voor dit recept heb ik gekozen om kip filets te gebruiken, in plaats van de gebruikelijke hele kippen, of kippenbouten. Waar je wel op moet letten met filets, is dat ze goed garen en niet te snel droog worden. Dat klinkt misschien een beetje tegenstrijdig, maar het is echt zo. Als je een dikke filet hebt, dan heeft die meer tijd nodig om goed te garen als een dunne filet. En als je dan een dikke en een dunne filet naast elkaar in de oven legt dan is de dunne filet al helemaal uitgedroogd als de dikke filet net klaar is. Eigenlijk superlogisch, maar Chico en Gomez stonden er op dat we het even expliciet vermelden voordat je de keuken in duikt. Er is namelijk niemand die frango piri piri no forno queimado wil eten ๐Ÿ˜‰

Frango piri piri no forno 1

Frango no forno com Piri Piri

Ook zonder barbecue kun je overheerlijke kip piri piri serveren!
Prep Time 15 minutes
Cook Time 15 minutes
Total Time 30 minutes
Course Hoofdgerecht
Cuisine Portugese keuken
Servings 6 personen
Calories 310 kcal

Equipment

  • 1 oven schaal

Ingredients
  

  • 6 stuks kip filet
  • 3 el olijfolie
  • 4 el tempero para frango
  • grof zee zout naar smaak
  • peper naar smaak
  • piri piri naar smaak
  • 1 el vinha d'alhos

Instructions
 

  • Verwarm je oven voor op 200 graden
  • Was de kip met water en dep deze goed droog
  • Leg de kip in een ovenschaal
  • Marineer de kip met de tempero para frango, vinha d' alho, zout, peper en piri piri. Zorg ervoor dat alle stukken goed bedekt zijn in de marinade
  • Schuif je ovenschaal in de oven en draai deze terug naar 180 graden
  • Na ongeveer 15 minuten even kijken of Chico en Gomez, ehm…, de kip al gaar is
  • Mocht de kip nog niet helemaal gaar zijn draai ze dan even om en herhaal dat om de 5 minuten tot de kip gaar is.

Notes

  • Wil je dat je frango piri piri รฉcht knalt van de smaak, laat de marinade dan langer intrekken voordat je de kip in de oven stopt. Een volledige nacht in de marinade is geen enkel probleem.
  • Vind het het moeilijk om in de marinade de piri piri naar smaak toe te voegen, of eten er kleine kinderen mee, laat hem dan weg uit de marinade en zet een flesje piri piri op tafel zodat iedereen naar eigen smaak kan toevoegen.
  • Heb er erg in dat als je een ander deel van de kip gebruikt, de oventijd moet worden aangepast. Vleugeltjes en drumsticks hoeven maar een minuut of 10, terwijl kipkarbonades of hele kippenpoten rustig 25 tot 30 minuten in de oven willen vertoeven.

Nutrition

Serving: 1kipfiletCalories: 310kcalProtein: 0.2gFat: 1gSaturated Fat: 0.1gPolyunsaturated Fat: 0.1gMonounsaturated Fat: 0.4gCholesterol: 1mgSodium: 1mgPotassium: 4mgVitamin A: 0.3IUVitamin C: 0.01mgCalcium: 0.1mgIron: 0.01mg
Keyword Kip piri piri
Tried this recipe?Let us know how it was!

Frango piri piri no forno

Hoe typisch Portugees frango piri piri ook mag zijn, geen kip wordt hetzelfde bereid. Iedereen heeft zijn eigen, vaak geheime, mix van ingrediรซnten om de te marineren voordat hij op de barbecue of in de oven verdwijnt. En iedereen heeft zijn eigen voorkeur voor het deel of de delen van de kip om te gebruiken, want ook dat heeft invloed op de smaak! Dat ik in dit recept filets gebruik, wil dus niet zeggen dat je geen andere kipdelen kunt gebruiken. Ga je liever los op een kipkarbonade of drumsticks? Lekker doen! Het kan allemaal als je frango piri piri no forno maakt.

Linda maakt de lekkerste kipkluifjes uit de oven. Misschien moet ik eens weinig diplomatiek dit recept onder haar neus schuiven. Ik weet namelijk dat ze net kipkluifjes heeft meegenomen met de boodschappen. Ik ben benieuwd naar haar twist aan mijn recept…

Sergio & Linda | SaboresDePortugal.nl

Geen tijd om nu direct de keuken in te duiken omdat je niet alles in huis hebt? De belangrijkste ingrediรซnten bestel je bij ons in de webshop en het recept kun je ook heel gemakkelijk pinnen!

Frango piri piri no forno | SaboresDePortugal.nl

Blogs en nieuws

Blijf op de hoogte van de laatste trends, tips en nieuwtjes uit de Portugese culinaire wereld.

Salada com feijรฃo frade e atรบm is eigenlijk de Portugese variant van de Franse salade Niรงoise te noemen. Supersnel te maken, gemakkelijk te maken…
Het is een mond vol (en ook een bord vol) deze Estufado de grรฃo de bico e beringela, een vegetarisch Portugees gerecht met kikkererwten…
Pica pau was weer zo’n typisch “He, wat?!” momentje hier in huis toen ik het er voor het eerst over had. Er over praten…
Mousse chocolate caseiro… Een hele mond vol voor chocolade mousse. En terecht, want chocolade mousse zoals ze hem in Portugal maken is zรณ รณntzettend…
Pota salada com batata klinkt hรฉรฉl exotisch en dat is het ook wel een beetje. In Portugal is inktvis een heel normaal iets om…
Licor Beirรฃo & Shiso and Kaffir Gin cocktail – Creator’s Blend is een hele mond vol als naam voor een recept. Deze cocktail die…
arob wat? Carob mousse dus. Over carob, in Portugal bekend als alfarroba, hebben we al meer verteld in ons artikel “10 weetjes over alfarroba”….
Als je nog nooit gehoord hebt van alfarroba, dan gaan we daar nu verandering in brengen. Alfarroba is in Nederland niet hรฉรฉl bekend maar…
Magazijnopruiming en vakantiesluiting in hetzelfde bericht aankondigen? Jazeker doen we dat. De vakantiesluiting voor de zomervakantie staat al ruim een maand aangegeven in de…
Moederdag in Portugal valt altijd een week eerder dan in Nederland. In Portugal vieren ze Dia da Mรฃe altijd de eerste zondag in mei….
Portugal is niet alleen beroemd om zijn wijn en visgerechten, maar ook om zijn honing. Portugese honing staat bekend om zijn zachte en zoete…
Zeg je Portugal, dan zeg je bacalhau. Deze gedroogde en gezouten kabeljauw is in de loop der eeuwen zo ver verweven geraakt met de…
Iedereen die ooit eens een keer in Portugal is geweest, heeft ergens wel meerdere bacalhau gerechten op een menu kaart zien staan. Portugal staat…

Filteren

Categorie
Categorie
Prijs - slider
Prijs - inputs
โ‚ฌ
โ‚ฌ
Wijnregio
Merk
Gewicht - slider
Gewicht - inputs
KG
KG
Sluiting
Materiaal
Soort Azijn
Soort Vis
Type wijn
Wijn Spijs combinatie
Wijnhuis