Estufado de grão de bico e beringela

Estufado de grão de bico e beringela | SaboresDePortugal.nl

Het is een mond vol (en ook een bord vol) deze Estufado de grão de bico e beringela, een vegetarisch Portugees gerecht met kikkererwten en aubergine. Hier in huis zijn we behoorlijke carnivoren. Een dag geen vlees is een dag niet geleefd zeg maar. Toch is dit gerecht na de eerste keer serveren een blijvertje geworden. Propvol smaak, verwarmend bij guur weer en, in tegenstelling tot stoofpotten met vlees, het staat binnen een half uur op tafel!

Estufado

Estufado is feitelijk een stoofpot. En zoals overal kun je in een stoofpot kieperen wat je wilt. Het is de volledige naam van de estufado die aangeeft wat er in zit. Javeli estufado? Een heerlijke stoofpot met wild zwijn. Krijg je estufado borrego geserveerd? Dan is er lamsschouder in de stoofpot verdwenen. Als er gevraagd wordt of je zin hebt in een bord peru estufado, dan krijg je een stoofpot waar Bruno kalkoen in is verwerkt. Hetzelfde geldt voor frango (kip) estufado, lombo de porco (varken) estufado, estufado de peixe com camarão (met vis en garnalen) en alle andere vlees en vissoorten die je kunt bedenken. En tóch hoeft er niet áltijd vlees of vis in een stoofpot te zitten.

Estufado de grão de bico e beringela | SaboresDePortugal.nl

Portugees en vegetarisch

Een combinatie die je niet heel snel tegenkomt; Portugees én vegetarisch. Toch zijn er ook Portugese recepten die menig vega hart sneller laten kloppen. Estufado de grão de bico e beringela is er één van. We kunnen je vertellen dat niet alleen vega harten er sneller van gaan kloppen. Ook Chico en Gomez deden een blij dansje dat er eindelijk eens een keer geen kip of andere verre familie op het menu stond. Alleen al daarom hopen ze dat we vaker estufado de grão de bico e beringela op tafel zetten. Daarom, en omdat ze Linda en de kinderen uit kunnen lachen om hun uitspraak van de naam van dit gerecht. Ze hebben niet zo’n lol gehad sinds de mexilhões die ik maakte. En eerlijk is eerlijk, ook ik lig blauw om alle pogingen tot correcte uitspraak, maar dat zeg ik liever niet hardop…

Snel klaar

Als je een stoofpot met vlees maakt, dan worden in de recepten vaak de goedkopere en taaiere soorten vlees gebruikt. Door azijn, wijn of andere zuren toe te voegen en het lang te laten stoven, wordt het vlees zacht, mals en valt het helemaal uit elkaar. Als Linda hachee maakt volgens recept van haar oma, dan staat het bij voorkeur ook minimaal drie dagen lekker te stoven op de kachel. Maar soms heb je gewoon zin in een grote kom comfort food die snel op tafel staat. Dan is ons recept voor estufado de grão de bico e beringela het recept waar je naar op zoek bent!

Estufado de grão de bico e beringela | SaboresDePortugal.nl

Estufado de grão de bico e beringela

Een overheerlijke, vegetarische stoofpot die binnen een half uurtje op tafel staat!
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Portugese keuken
Porties 6 personen
calorieën 55 kcal

Ingrediënten
  

  • 2 aubergines
  • 1 ui
  • 1 glaasje rode wijn
  • 3 tl massa de alho
  • 1.5 tl gemalen koriander
  • 0.5 tl gemalen gember
  • 1.5 tl gerookt paprika poeder
  • 0.5 tl komijn
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 2 blaadjes laurier
  • 2 blikken grão de bico 2 410 grams blikken of 1 845 grams blik
  • 1 el citroensap
  • 3 el amandelen geroosterd
  • 200 ml groenten bouillon of water
  • 1 bosje koriander of peterselie
  • grof zee zout naar smaak
  • peper naar smaak
  • olijfolie naar smaak

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200 graden
  • Snijd de aubergines in blokjes van ongeveer 1cm bij 1cm
  • Meng dit in een ovenschaal met olijfolie, zout, peper en de helft van de massa de alho
  • Laat dit in de oven roosteren tot het goudbruin is, hussel het af en toe een beetje door
  • Snipper de ui
  • Verwarm wat olie in een pan en fruit de ui hier in aan tot die glazig is
  • Voeg hier aan alle gedroogde kruiden toe met wat zout en peper
  • Roer dit even goed door elkaar heen voor ongeveer 30 seconden zodat alle smaken goed loskomen
  • Blus af met rode wijn
  • Voeg de tomaten blokjes toe en laat dit een beetje reduceren
  • Voeg je groenten bouillon of water toe met 1/3 van de geroosterde aubergine
  • Breng het geheel aan de kook en laat ongeveer een kwartier pruttelen
  • Voeg de kikkerwten en het restant van de aubergine toe en het citroensap en laat dit opwarmen
  • Smaak het geheel af
  • Serveer in schaaltjes of op een grote schaal en garneer af met de koriander of peterselie en de amandelen

Nutrition

Calories: 55kcalCarbohydrates: 12gProtein: 2gFat: 1gSaturated Fat: 0.1gPolyunsaturated Fat: 0.2gMonounsaturated Fat: 0.2gSodium: 138mgPotassium: 406mgFiber: 5gSugar: 7gVitamin A: 277IUVitamin C: 7mgCalcium: 28mgIron: 1mg
Trefwoord Comfortfood, Stoofpot, Vega, Vegetarisch
Deel jouw resultaat op social media met #saboresdeportugal en tag ons @saboresdeportugalnl.Laat jouw rating achter in de comments!

Estufado de grão de bico e beringela

De verrassing zit hem in de crunch van de amandelen. Extra lekker vinden wij het als je bij het roosteren van de amandelen wat grof zeezout toevoegt. De verschillende smaken en texturen zorgen bij iedere hap voor voor een feestje in je mond. Als je van een echte kick in je eten houd, dan kun je natuurlijk ook nog piri piri aan je kom toevoegen. Serveer er een stuk vers brood bij dat je afscheurt om in je estufado te soppen.

De planning voor deze winter; Op de bank, onder een deken met dikke sokken aan, een goede film op Netflix een dampende kom estufado met een stuk vers gebakken brood op schoot. Laat het grote cocoonen maar beginnen!

Sergio & Linda | SaboresDePortugal.nl

Geen tijd om nu direct de keuken in te duiken omdat je niet alles in huis hebt? De belangrijkste ingrediënten bestel je bij ons in de webshop en het recept kun je ook heel gemakkelijk pinnen!

Estufado de grão de bico e beringela | SaboresDePortugal.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept