Salada com feijão frade e atúm

Salada com feijão frade e atúm | SaboresDePortugal.nl

Salada com feijão frade e atúm is eigenlijk de Portugese variant van de Franse salade Niçoise te noemen. Supersnel te maken, gemakkelijk te maken en ook nog eens hardstikke gezond. Eigenlijk is het een maaltijdsalade, maar je kunt deze salade ook heel goed als voorgerecht of bijgerecht serveren bij tal van verschillende maaltijden. Zelfs als amusehapje op een luxe buffet of bij een uitgebreid diner is deze Portugese salade een (gezonde) traktatie!

Feijão frade

Black eyed peas zullen waarschijnlijk bekend in de oren klinken. Alleen hebben we het hier niet over de band, maar over échte zwarte ogen bonen. In de Nederlandse keuken geen héél bekend ingrediënt, al zijn ze hier behoorlijk populair bij vegetariërs en veganisten, in de Portugese keuken worden deze bonen regelmatig gebruikt. Wij gebruiken in dit recept feijão frade uit blik. Zo is deze salade in een kwartier op tafel te zetten. Je kunt er ook voor kiezen om gedroogde feijão frade te gebruiken. In dat geval moet je de bonen voorweken en koken. Ook op die manier werkten we het recept voor salada com feijão frade e atúm al eens uit op ons andere foodblog.

Salada com feijão frade e atúm | SaboresDePortugal.nl

Portugese visconserven

Iets wat in de Nederlandse keuken ook een dingetje blijft is het gebruik van visconserven. Op de één of andere manier wordt er niet heel veel mee gedaan. Mensen maken misschien eens een keer viskoekjes met zalm, of een snelle tonijnsalade met wasabi om al dan niet door hun poké bowl te doen en dan heb je het wel zo’n beetje gehad. Al is dat ook niet in ieder huishouden het geval als je Michael McIntyre mag geloven.

In Portugal is dat wel anders. Daar wordt veelvuldig gebruik gemaakt van visconserven in de Portugese keuken. Of het nu is om zelf pate de cavala te maken, overheerlijke tiborna de sardinha te serveren of om deze salada com feijão frade e atúm te bereiden, Portugese visconserven zijn in de Portugese keuken rijkelijk vertegenwoordigd.

Snel klaar

Omdat je voor dit recept voor de belangrijkste ingrediënten kunt kiezen voor conserven, heb je weinig voorbereidingstijd nodig. De meeste tijd gaat hem zitten in het koken van de eieren. Terwijl die in de pan zitten, kun je de bonen laten uitlekken en de tomaat, ui en koriander snijden. Wanneer de eieren klaar zijn laat je ze schikken, kun je ze pellen en snijden en kun je alle ingrediënten met elkaar mengen en de salade serveren. Zo staat deze superlekkere en gezonde slade in een kwartiertje op tafel!

Salada com feijão frade e atúm | SaboresDePortugal.nl

Salada com feijão frade e atum

Snel, makkelijk en super gezond!
5 van 1 stem
Bereidingstijd 15 min
Totale tijd 15 min
Gang Bijgerecht, Diner
Keuken Portugese keuken
Porties 6 personen
calorieën 260 kcal

Equipment

  • Kom
  • Pan
  • Mes
  • Snijplank

Ingrediënten
  

  • 520 gram feijão frade Dat is één groot blik, uitgelekt
  • 300 gram tonijn uit blik
  • 1 ui gesnipperd
  • 3 tenen knoflook gehakt
  • 200 gram zwarte olijven
  • 5 eieren gekookt
  • 3 tomaten in kwarten
  • half bosje koriander gehakt
  • olijfolie naar smaak toevoegen
  • azijn naar smaak toevoegen
  • zout en peper naar smaak toevoegen

Instructies
 

  • Kook de eieren tot ze hard gekookt zijn dit duurt ongeveer 8 minuten
  • Laat de bonen uitlekken
  • Snipper de ui en hak de knoflook
  • Giet de tonijn af. Bewaar (wat) van het gekruide vocht voor een extra smaak laag in je salade
  • Pel de eieren en snijd deze in kwarten
  • Snijd de tomaten in kwarten
  • Giet de bonen af
  • Meng de tonijn, bonen, ui, een deel van de olijven, knoflook en koriander goed door elkaar
  • Smaak af met olijfolie, azijn, zout en peper
  • Garneer met de eieren, tomaten en olijven

Notities

  • Als je een gekruide tonijn uit blik variant gebruikt, gebruik dan wat van het vocht om je salade verder op smaak te brengen.
  • Je kunt de tomaat ook in blokjes snijden en door de salade heen mengen. Verwijder dan wel de vochtige zaadlijsten.
  • Ben je écht gek op koriander? Deze salade laat het heel goed toe om het gul te gebruiken. Experimenteer gerust met hoeveel jij lekker vind.
  • Heb je tijd om ook zelf brood te bakken, dan is pão caseiro een echte aanrader. Geen tijd om zelf brood te bakken? Een (vers afgebakken) kaiserbroodje smaakt ook heel goed bij deze salade.

Nutrition

Calories: 260kcalCarbohydrates: 23gProtein: 22gFat: 10gSaturated Fat: 2gPolyunsaturated Fat: 1gMonounsaturated Fat: 5gTrans Fat: 0.01gCholesterol: 154mgSodium: 687mgPotassium: 496mgFiber: 7gSugar: 5gVitamin A: 629IUVitamin C: 6mgCalcium: 76mgIron: 4mg
Trefwoord Bonen, Makkelijk, Salade, Tonijn
Deel jouw resultaat op social media met #saboresdeportugal en tag ons @saboresdeportugalnl.Laat jouw rating achter in de comments!

Salada com feijão frade e atúm

Zodra je een keer salada com feijão frade e atúm hebt geproeft, ga je hem vaker op tafel zetten, zeker te weten. Gemakkelijk, snel, gezond en eigenlijk ook relatief goedkoop. De tonijn mag een wat duurder ingredient zijn, als je de totale kosten voor dit recept op een rijtje zet dan zie je dat het reuze meevalt. En het recept laat zeker ook de ruimte om een beetje te spelen met de ingrediënten. Liever iets meer of iets minder van één van de ingredienten? Dat is helemaal geen probleem. Heb je nog restjes op te maken? Een stuk komkommer in kleine stukken gesneden en door de salade gemengt, geeft een lekkere crunch. En als je over hebt van deze salade is hj de volgende dag ook superlekker met een vers afgebakken broodje!

Sergio & Linda | SaboresDePortugal.nl

Geen tijd om nu direct de keuken in te duiken omdat je niet alles in huis hebt? De belangrijkste ingrediënten bestel je bij ons in de webshop en het recept kun je ook heel gemakkelijk pinnen!

Salada com feijão frade e atúm | SaboresDePortugal.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept