Mexilhões à moda do Sérgio is een spontaan ontstane maaltijd die zo in de smaak is gevallen dat het inmiddels geregeld op tafel staat. Als het even zou kunnen dan zou ik het iedere week op tafel zetten, onder de voorwaarde dat iedereen het Portugese woord voor mosselen correct uit spreekt. Helaas zou dat betekenen […]
Portugese olijfolie is de lekkerste olijfolie, punt. Een Italiaan zal het hier niet mee eens zijn, maar wij vinden dat we gelijk hebben. Nu zijn we misschien ook niet helemaal onbevooroordeeld, maar daar trekken we ons niets van aan 😉 Met alle verschillende soorten olijfolie die we in de shop hebben vonden we het hoog […]
Portugese kruidenboter is net zoiets als Chinese tomatensoep, in het land zelf kennen ze het helemaal niet. Dat klopt ook wel, want deze Portugese kruidenboter hebben we zelf verzonnen toen we pittige kruidenboter maakten en bedachten dat we daar best een Portugese twist aan konden geven. Het enige dat we hoefden te doen was meer […]
Sopa de abóbora cremosa is een receptvariatie voor pompoensoep die ik nog niet kende. Hoe hier in huis pompoensoep gemaakt wordt varieert per keer en we hebben al de meest uiteenlopende variaties gegeten. Van klassiek met courgette en met wortel tot een Oosterse pompoensoep met kokosmelk en seroendeng. Altijd hardstikke lekker en iedereen is er […]
Bolo real do Alentejo is een lekkernij waarvoor ik het recept kreeg van mijn Portugese tante die stiekem helemaal mijn tante niet is. Ingewikkeld (maar wel ontzettend lief!) verhaal waar ik jullie helemaal niet mee ga vermoeien. Wat ik wel ga doen is het recept voor deze superlekkere taart met jullie delen. Naast amandelmeel gebruik […]
Gila klinkt als iemand die op zoek is naar scheermesjes of misschien zijn nineties snorbrommer een koosnaampje heeft gegeven. Hier in Nederland verwacht je in ieder geval niet direct dat dat het om iets eetbaars gaat. Verrassing! De gila is een pompoen die buiten Portugal vooral bekend lijkt te zijn als jam. Toch kan er […]
De zeven wonderen van de Portugese gastronomie bestaan echt. In een eerder artikel refereerde ik er al een keer aan en ik ben er op aangesproken dat ik een rijke fantasie heb als het om het schrijven van teksten gaat. Nu is dat zeker waar, maar mijn fantasie heeft helemaal niets te maken met die […]
Baba de camelo, de eerste keer dat ik de naam hoorde kon ik direct de link leggen dat het iets met een kameel te maken had. Maar welk deel van de kameel het was en hoe ze daar in vredesnaam een toetje mee gingen maken was “beyond me” om het maar zo te zeggen… Waarschijnlijk […]
Woodwidecities was het resultaat van een uitgebreide zoektocht op het wereld wijde web toen ik op zoek was naar een bijzonder cadeau voor Sergio. Als aanstaande papa wilde ik hem iets speciaals geven zodra ons kindje er was. Natuurlijk moest dat wel iets zijn dat de tand des tijds gaat doorstaan en waar onze kleine […]
Amêijoas á Bulhão Pato is de ultieme liefdesverklaring op een bord. Tenminste, als je het aan mij vraagt. Dit gerecht is zomers, licht, te eten als fingerfood, geschikt als voorgerecht én als hoofdgerecht en gewoon gruwelijk lekker! De kinderen zijn er niet allemaal heel erg weg van, ze lusten niet allemaal schelpdieren, dus we toveren […]