Assadura de Monchique

Assadura de Monchique | SaboresDePortugal.nl

Assadura de Monchique is één van de vele typische streek gerechten die Portugal rijk is. In dit geval komt dit gerecht, zoals de naam al doet vermoeden, uit “mijn quiet little mountain town” Monchique. De vleeseters bij ons in huis eten dit het liefst zo vaak als ze maar kunnen, zelfs als we niet in Monchique zijn. Zelfs de minder grote vleeseters hier worden blij van deze maaltijd. Dit zie ik wel als een heel groot compliment, vandaar dat het hier in huis ook geregeld op het menu staat.

Alleen in Monchique

Assadura is zo’n gerecht wat je eigenlijk alleen maar in de gemeente Monchique kan bestellen. Op zich niet raar met een naam als Assadura de Monchique, maar met alle tijd die ik in Portugal heb doorgebracht ben ik ook geen variant tegen gekomen van dit gerecht. Geen assadura de Lisboa of assadura de Beja, en heel eerlijk, ik heb geen idee waarom. Het is dan ook het eerste gerecht dat besteld wordt als we uit eten gaan bij een van onze favoriete restaurants in Monchique als we er weer zijn.

Assadura de Monchique | SaboresDePortugal.nl

Anders dan andere Portugese gerechten

Waar heel veel gerechten in Portugal (zeker in de winter) een behoorlijk stevige maaltijd zijn, is het met assadura de Monchique 180 graden anders. Dit gerecht is namelijk opvallend licht. Begrijp me niet verkeerd, je raakt er als nog goed gevuld van, maar het is niet zoals met een echt winterse maaltijd dat je na je maaltijd alleen nog maar wilt uitbuiken. Dit komt voornamelijk door het gebruik van mager varkensvlees en smaakmakers die lekker licht verteerbaar zijn.

Weer dat varkensvlees

Het lijkt wel of de Portugese keuken draait op varkensvlees. Je zou bijna gaan denken dat de Portugezen hun gram willen halen na de Moorse overheersing ;). Een grappige theorie misschien, maar in ieder geval voor Monchique niet het geval. Van oudsher zijn er redelijk wat varkenshouders in de omgeving (die en de schapen- en geitenhouders hoewel die er nu een stuk minder zitten). Dus varkensvlees was makkelijk aan te komen en relatief goedkoop. Koeien waren er amper, en die zie je tegenwoordig ook niet heel veel in de bergen daar, wat rundvlees tot een duur product maakte. Één ding wat zeker is, de Portugezen hebben het verwerken van een varken tot een kunst verheven, alles wordt gebruikt.

Houd het simpel

Van veel dingen wordt er gezegd “less is more” en dat is in het geval van assadura de Monchique zeker waar. Met een totaal van maar 7 ingrediënten tover je deze heerlijke maaltijd op tafel. Wat met dit soort gerechten dan wel belangrijk is, is dat je kwalitatief goede ingrediënten gebruikt. Op die manier haal je echt het beste uit het gerecht naar boven. Dus haal je stukje varkenskotelet bij een goede slager, je eet het er echt van af. Ook voor de bereiding geld, houd het simpel en snijd je dingen à la minute, op deze manier voorkom je smaak verlies.

Assadura de Monchique | SaboresDePortugal.nl

Assadura de Monchique

Hier in huis de favoriete maaltijd om he gevoel te hebben dat we weer in Monchique zijn.
5 van 1 stem
Bereidingstijd 20 min
Totale tijd 20 min
Gang Hoofdgerecht
Keuken Portugese keuken
Porties 4 personen
calorieën 652 kcal

Equipment

  • 1 grillpan
  • 1 Snijplank
  • 1 Mes
  • 1 Pan

Ingrediënten
  

  • 800 gram Varkenskotelet zonder bot
  • 1 Citroen
  • 8 tenen Knoflook
  • 150 mililiter Olijfolie
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • Koriander naar smaak

Instructies
 

  • Kruid het vlees met zout en peper
  • Hak de knoflook fijn
  • Hak de koriander
  • Verwarm je grillpan voor met een klein beetje olijfolie
  • Grill het vlees tot het goudbruin en een beetje krokant is
  • In een pan verwarm je de olie en een deel van de gehakte knoflook
  • Na een minuut of 3 voeg je een deel van de gehakte koriander toe
  • Laat dit een klein minuutje pruttelen
  • Als het vlees gaar is snijd je dit in blokjes
  • Serveer op een bord en giet wat van het olie mengsel er over
  • Besprenkel met citroensap

Notities

  • Serveer met batata palha of met pão caseiro. (Of zoals wij doen gewoon lekker met allebei ;))
  • Wij vinden het lekker om bij de serveren nog wat koriander en plakjes knoflook over ons bord te strooien.
  • Bij assadura de Monchique kun je ook zelfgebakken (friet) serveren.
  • Lekker met een soepele rode wijn.

Nutrition

Serving: 200gCalories: 652kcalCarbohydrates: 3gProtein: 44gFat: 51gSaturated Fat: 10gPolyunsaturated Fat: 6gMonounsaturated Fat: 33gTrans Fat: 1gCholesterol: 134mgSodium: 98mgPotassium: 792mgFiber: 1gSugar: 1gVitamin A: 14IUVitamin C: 15mgCalcium: 25mgIron: 1mg
Trefwoord Assadura, Knoflook, Lichte maaltijd, Lokaal, Monchique, Snel klaar, Varkensvlees
Deel jouw resultaat op social media met #saboresdeportugal en tag ons @saboresdeportugalnl.Laat jouw rating achter in de comments!

Massa de alho

Vrijwel ieder Portugees recept waar knoflook in gebruikt wordt, gaat massa de alho in. Dit is één van de weinige gerechten waarbij dat niet zo is. Door verse, in plakjes gesneden knoflook te gebruiken krijg je een extra crunch. Ook geeft verse knoflook een wat scherpere smaakkick aan assadura de Monchique. Als je daar een liefhebber van bent dan zal je zeker weten vallen voor de verse knoflook in dit gerecht in combinatie met een extra scheutje piri piri bij het serveren!

Oh, en als je graag in de keuken staat en geen hekel hebt aan frituren, serveer dan lekker zelfgemaakte friet bij de assadura de Monchique. Pak daar nog een van de lekkere sauzen van Paladin bij en jouw vakantie gevoel is compleet. Hier in huis werkt het in ieder geval perfect 😀

Sergio & Linda | SaboresDePortugal.nl

Geen tijd om nu direct de keuken in te duiken omdat je niet alles in huis hebt? De belangrijkste ingrediënten bestel je bij ons in de webshop en het recept kun je ook heel gemakkelijk pinnen!

Assadura de Monchique | SaboresDePortugal.nl

9 reacties op “Assadura de Monchique

  1. Claire zegt:

    Wij eten geen vlees. Heb je een idee met welke vleesvervanger we de varkensvlees zouden kunnen vervangen? Het ziet er namelijk wel goed uit!

  2. Elena zegt:

    Oh wat leuk zeg! Ik wist niet eens dat Monchique een eigen gerecht heeft. Wat leuk om te weten. Ik heb een blog over Monchique, ik zou het wel leuk vinden om wat van deze informatie te delen en zal je uiteraard bij de bronvermelding zetten. Alleen is mijn blog in het Engels en heb ik dus ook Engelse lezers. Let me know, liefs Elena

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept