Assadura de Monchique is één van de vele typische streek gerechten die Portugal rijk is. In dit geval komt dit gerecht, zoals de naam al doet vermoeden, uit “mijn quiet little mountain town” Monchique. De vleeseters bij ons in huis eten dit het liefst zo vaak als ze maar kunnen, zelfs als we niet in Monchique zijn. Zelfs de minder grote vleeseters hier worden blij van deze maaltijd. Dit zie ik wel als een heel groot compliment, vandaar dat het hier in huis ook geregeld op het menu staat.
Alleen in Monchique
Assadura is zo’n gerecht wat je eigenlijk alleen maar in de gemeente Monchique kan bestellen. Op zich niet raar met een naam als Assadura de Monchique, maar met alle tijd die ik in Portugal heb doorgebracht ben ik ook geen variant tegen gekomen van dit gerecht. Geen assadura de Lisboa of assadura de Beja, en heel eerlijk, ik heb geen idee waarom. Het is dan ook het eerste gerecht dat besteld wordt als we uit eten gaan bij een van onze favoriete restaurants in Monchique als we er weer zijn.

Anders dan andere Portugese gerechten
Waar heel veel gerechten in Portugal (zeker in de winter) een behoorlijk stevige maaltijd zijn, is het met assadura de Monchique 180 graden anders. Dit gerecht is namelijk opvallend licht. Begrijp me niet verkeerd, je raakt er als nog goed gevuld van, maar het is niet zoals met een echt winterse maaltijd dat je na je maaltijd alleen nog maar wilt uitbuiken. Dit komt voornamelijk door het gebruik van mager varkensvlees en smaakmakers die lekker licht verteerbaar zijn.
Weer dat varkensvlees
Het lijkt wel of de Portugese keuken draait op varkensvlees. Je zou bijna gaan denken dat de Portugezen hun gram willen halen na de Moorse overheersing ;). Een grappige theorie misschien, maar in ieder geval voor Monchique niet het geval. Van oudsher zijn er redelijk wat varkenshouders in de omgeving (die en de schapen- en geitenhouders hoewel die er nu een stuk minder zitten). Dus varkensvlees was makkelijk aan te komen en relatief goedkoop. Koeien waren er amper, en die zie je tegenwoordig ook niet heel veel in de bergen daar, wat rundvlees tot een duur product maakte. Één ding wat zeker is, de Portugezen hebben het verwerken van een varken tot een kunst verheven, alles wordt gebruikt.
Houd het simpel
Van veel dingen wordt er gezegd “less is more” en dat is in het geval van assadura de Monchique zeker waar. Met een totaal van maar 7 ingrediënten tover je deze heerlijke maaltijd op tafel. Wat met dit soort gerechten dan wel belangrijk is, is dat je kwalitatief goede ingrediënten gebruikt. Op die manier haal je echt het beste uit het gerecht naar boven. Dus haal je stukje varkenskotelet bij een goede slager, je eet het er echt van af. Ook voor de bereiding geld, houd het simpel en snijd je dingen à la minute, op deze manier voorkom je smaak verlies.

Assadura de Monchique
Equipment
- 1 grillpan
- 1 Snijplank
- 1 Mes
- 1 Pan
Ingrediënten
Instructies
- Kruid het vlees met zout en peper
- Hak de knoflook fijn
- Hak de koriander
- Verwarm je grillpan voor met een klein beetje olijfolie
- Grill het vlees tot het goudbruin en een beetje krokant is
- In een pan verwarm je de olie en een deel van de gehakte knoflook
- Na een minuut of 3 voeg je een deel van de gehakte koriander toe
- Laat dit een klein minuutje pruttelen
- Als het vlees gaar is snijd je dit in blokjes
- Serveer op een bord en giet wat van het olie mengsel er over
- Besprenkel met citroensap
Notities
- Serveer met batata palha of met pão caseiro. (Of zoals wij doen gewoon lekker met allebei ;))
- Wij vinden het lekker om bij de serveren nog wat koriander en plakjes knoflook over ons bord te strooien.
- Bij assadura de Monchique kun je ook zelfgebakken (friet) serveren.
- Lekker met een soepele rode wijn.
Nutrition
Massa de alho
Vrijwel ieder Portugees recept waar knoflook in gebruikt wordt, gaat massa de alho in. Dit is één van de weinige gerechten waarbij dat niet zo is. Door verse, in plakjes gesneden knoflook te gebruiken krijg je een extra crunch. Ook geeft verse knoflook een wat scherpere smaakkick aan assadura de Monchique. Als je daar een liefhebber van bent dan zal je zeker weten vallen voor de verse knoflook in dit gerecht in combinatie met een extra scheutje piri piri bij het serveren!
Oh, en als je graag in de keuken staat en geen hekel hebt aan frituren, serveer dan lekker zelfgemaakte friet bij de assadura de Monchique. Pak daar nog een van de lekkere sauzen van Paladin bij en jouw vakantie gevoel is compleet. Hier in huis werkt het in ieder geval perfect 😀

Geen tijd om nu direct de keuken in te duiken omdat je niet alles in huis hebt? De belangrijkste ingrediënten bestel je bij ons in de webshop en het recept kun je ook heel gemakkelijk pinnen!

Wij eten geen vlees. Heb je een idee met welke vleesvervanger we de varkensvlees zouden kunnen vervangen? Het ziet er namelijk wel goed uit!
Het ziet er smakelijk uit, hier thuis zijn ze niet zo weg van varkensvlees.
Claire, ik zou jackfruit uit blik op zout water (in brine) proberen.
Zelf eet ik ook geen vlees. Maar met een vleesvervanger of jackfruit is het misschien ook wel lekker.
Jackfruit hebben wij nog nooit gegeten. Als je assadura met jackfruit gaat maken, laat je ons dan weten of het is gelukt en heeft gesmaakt?
Oh wat leuk zeg! Ik wist niet eens dat Monchique een eigen gerecht heeft. Wat leuk om te weten. Ik heb een blog over Monchique, ik zou het wel leuk vinden om wat van deze informatie te delen en zal je uiteraard bij de bronvermelding zetten. Alleen is mijn blog in het Engels en heb ik dus ook Engelse lezers. Let me know, liefs Elena
Leuk toch, als we naar elkaar kunnen verwijzen. We gaan jouw blog ook meteen bekijken!
Ik eet geen varkensvlees, maar het recept klinkt me wel lekker in de oren. Jackfruit kan inderdaad een interessant alternatief zijn!
Inmiddels zijn wij hier allemaal ontzettend benieuwd naar jackfruit 😀