Sopa de abóbora cremosa

Sopa de abóbora cremosa | SaboresDePortugal.nl

Sopa de abóbora cremosa is een receptvariatie voor pompoensoep die ik nog niet kende. Hoe hier in huis pompoensoep gemaakt wordt varieert per keer en we hebben al de meest uiteenlopende variaties gegeten. Van klassiek met courgette en met wortel tot een Oosterse pompoensoep met kokosmelk en seroendeng. Altijd hardstikke lekker en iedereen is er gek op. Het was dus hoog tijd om weer eens een recept te viegelieren wat we nog niet eerder probeerden. Zo viel de keuze op deze sopa de abóbora cremosa, een pompoen cremesoep. In plaats van het gebruiken van zuivel, krijgt deze soep zijn romigheid door kikkererwten!

Portugese uitspraak

Voor we naar het recept gaan MOET ik het even hebben over de uitspraak van het Portugese woord voor pompoen; abóbora. Op basis van het accent dat gebruikt wordt om het woord te schrijven, verwachtte ik een uitspraak als “aa-boo-bo-raa”. Het laat zich raden dat ik heel raar werd aangekeken en de vraag kreeg wat ik in vredesnaam bedoelde. Nou, pompoen dus, maar dan op zijn Portugees. De vreemde blik veranderde in gegniffel en een uitspraakcorrectie. “Nee querida, je spreekt het uit als a-bo-bo-raa, dus met een korte a-klank en twee keer een korte o-klank”. Ja, maar dat staat er niet! Zie je nu wel dat Portugees een moeilijke taal is omdat jullie het niet zeggen zoals je het schrijft. Met dat accent maak je de klank langer, zo heb ik het geleerd op school. Het laat zich raden dat de Portugese taal geen boodschap heeft aan de lessen Nederlands waarbij ik wel heb opgelet… Rare jongens, die Portugezen 😉

Sopa de abóbora cremosa | SaboresDePortugal.nl

Sopa de abóbora cremosa

Correct uitgesproken of niet, dat deze variatie pompoensoep zijn romigheid uit kikkererwten haalt wekte mijn nieuwsgierigheid. Volle melk, crème fraiche, kokosmelk, we hebben hier zoals gezegd de meest uiteenlopende recepten en dus de meest uiteenlopende ingrediënten gebruikt om de soep romig te maken. De combinatie van pompoen en kikkererwten zou ik in een gepureerde soep nooit bedacht hebben. Toch leek het op de één of andere manier heel logisch om het zo te doen. Hummus heeft ook een romige structuur en laten Valkyrja en ikzelf daar nu ook gek op zijn. Nóg een reden om de keuken in te duiken voor sopa de abóbora cremosa dus.

Pompoenpitten

Het schillen van pompoenen heb ik een hartgrondige hekel aan. Als ik pompoenen krijg die onbespoten bij iemand uit de tuin komen dan kijk ik altijd of de buitenkant er goed uit ziet. En heeft de pompoen geen verhoute, droge plekken aan de schil en ziet hij er gaaf uit, dan vind ik het voldoende om de pompoen te wassen. Scheelt een hoop werk en in de schil zitten veel van de vitamientjes opgeslagen! De pitten bewaar ik vaak om apart te roosteren. Dat kun je met de meest uiteenlopende smaken doen. Zo maak je pompoenpitten lekker voor over je soep, door de salade, bij een blokje kaas of om gewoon zo te snoepen. Het snoepen van pompoenpitten is een guilty pleasure hier in huis. Dat verklaart misschien ook waarom er zo vaak gevraagd wordt wanneer ik “eindelijk” weer eens pompoensoep maak.

Sopa de abóbora cremosa | SaboresDePortugal.nl

Sopa de abóbora cremosa

Verrassend lekker door de kikkererwten en verse koriander!
5 van 2 Stemmen
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 20 min
Totale tijd 30 min
Gang Soep, Voorgerecht
Keuken Portugese keuken
Porties 6 personen
calorieën 86 kcal

Ingrediënten
  

Instructies
 

  • Schil de pompoen, verwijder de zaden en snijdt hem in stukken.
  • Maak de ui schoon en snijdt hem in grove stukken.
  • Doe de pomopen, ui, kikkererwten, massa de alho en het water in een pan.
  • Breng alles aan de kook en laat circa 20 minuten koken.
  • Gebruik een staafmixer of keukenmachine om de soep tot een gladde massa te pureren.
  • Voeg naar smaak peper en zout toe.
  • Serveer de soep en versier hem met een scheutje olijfolie, wat kikkererwten en vers gesneden koriander.

Notities

Als je van een klein beetje kick in je pompoensoep houd kun je een halve theelepel tempero de pimentão picante toevoegen.
Kunnen niet alle tafelgasten pittig eten, kies dan voor één van onze piri piri variaties als extra smaakmaker.

Nutrition

Serving: 1persoonCalories: 86kcalCarbohydrates: 17gProtein: 4gFat: 1gSaturated Fat: 1gPolyunsaturated Fat: 1gMonounsaturated Fat: 1gSodium: 8mgPotassium: 495mgFiber: 3gSugar: 5gVitamin A: 9941IUVitamin C: 11mgCalcium: 44mgIron: 2mg
Trefwoord Kikkererwten, Pompoen, Snel klaar, Verwarmend, Winters
Deel jouw resultaat op social media met #saboresdeportugal en tag ons @saboresdeportugalnl.Laat jouw rating achter in de comments!

Superromig

Sopa de abóbora cremosa is een fluweelzachte soep. Als je hem écht superromig wilt maken, kun je zelfs nog wat meer kikkererwten toevoegen dan in het recept is aangegeven. De romige structuur komt voor een deel ook door de verhoudingsgewijs kleine hoeveelheid water die je toevoegt om de soep te maken. Als je geen fan bent van dikke soepen dan raad ik je aan om iets meer water toe te voegen. Doe je dat niet dan zal de structuur van deze pompoensoep je doen denken aan babyvoeding of appelmoes.

Wij zijn, zeker in deze tijd, fan van de dikkere structuur. Als de kinderen terugkomen uit school en met regen op de fiets hebben gezeten dan zijn ze in no time weer lekker opgewarmd na een kom van deze pompoensoep. Dit recept gaat dus zeker op herhaling in onze carrousel van verschillende pompoensoep recepten!

Sergio & Linda | SaboresDePortugal.nl

Geen tijd om nu direct de keuken in te duiken omdat je niet alles in huis hebt? De belangrijkste ingredienten bestel je bij ons in de webshop en het recept kun je ook heel gemakkelijk pinnen!

Sopa de abóbora cremosa | SaboresDePortugal.nl

14 reacties op “Sopa de abóbora cremosa

  1. Felice Veenman zegt:

    hahaha, ik ben dol op verhalen over taal ! heb dan ook erg genoten van het verhaal over de lange en de korte klanken! Hier is pompoensoep ook iedere keer anders, volgende keer, misschien wel met kikkererwten ( kan-nie fout zijn )

    • Sergio & Linda zegt:

      Je wilt niet weten hoe vaak ik (Linda) gecorrigeerd wordt op uitspraak klanken en van alles. Portugees is, vind ik, echt een moeilijke taal, ook om te horen. Er zijn zoveel woorden die heel erg op elkaar lijken. Volgens mij is dat nog erger dan in het Nederlands :’)

  2. Deborah zegt:

    Ik krijg spontaan zin in deze soep na het lezen van je blog. Leuk ook hoe je een stukje over de uitspraak van de naam van de soep in je blog verwerkt hebt.
    Overigens zijn wij sinds dit jaar meer en meer Indisch gaan koken. Dus je snapt wel dat mijn interesse, in de link die je in dit logje verwerkt hebt, ook gewekt is. Ik ga eens grasduinen hier naar meer 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept