10 weetjes over vinho verde

10 weetjes over Vinho Verde | SaboresDePortugal.nl

Vinho verde was voor Linda liefde op de eerste slok. Jaren geleden kwam Sergio terug uit Portugal met een heleboel, voor Linda onbekende, lekkernijen. Naast salame en zelf geweekte tremoços, kwam er een fles “rode groene” uit zijn koffer. De kans bestaat dat je bij het lezen van deze beschrijving exact hetzelfde gezicht trekt als Linda deed. Gelukkig weten we zeker dat als je een slok proeft je hoogstwaarschijnlijk óók hetzelfde gezicht trekt als Linda deed 😀 Nu is een wijn “groen” noemen best gek. Helemaal als de wijn die je in je glas schenkt niet groen is van kleur. En het begrip “rode groene” vraagt sowieso om meer uitleg. Hoog tijd dus om 10 weetjes over vinho verde op een rijtje te zetten!

Vinho verde

Vinho verde is niet alleen de naam van de wijnsoort. Het is ook de naam van de regio waar vinho verde wordt gemaakt. De regio is gelegen in het noorden van Portugal en bestaat uit 9 subregio’s die ieder een karakteristieke eigenschap meegeven aan de wijnen die daar vervaardigd worden. Alleen de wijnen die uit deze specifieke regio komen mogen de naam vinho verde dragen. Wat ons direct bij weetje nummer 2 brengt…

10 weetjes over vinho verde | SaboresDePortugal.nl

Portugese champagne

De naam vinho verde is beschermd. Net zoals champagne alleen maar uit de aangewezen regio in Frankrijk mag komen, mag vinho verde enkel die naam dragen als hij afkomstig is uit de regio in Portugal met dezelfde naam. Om deze reden dragen alle vinhos verdes ook een zegel op het etiket. Zo kun je in één oogopslag zien of je een échte vinho verde in handen hebt.

Groen kan wit, rosé of rood zijn

De benaming “groen” zegt iets over de leeftijd van de druiven, het gistingsproces van de wijnen en volgens sommigen is het een verwijzing naar de mooie groene landschappen in de vinho verde regio. De druiven worden vroeger in het seizoen geplukt en zijn dus nog jong. Het gistingsproces voor vinhos verdes is korter dan voor andere wijnen. Hierdoor zijn vinhos verdes ook licht sprankelend.

Mocht je gehoopt hebben een smaragdgroene wijn in te kunnen schenken, dan heb je dus helaas pech. Een vinho verde kan branco (wit), rose (rosé) of tinto (rood) zijn. Hierbij lopen de kleuren van zachtgeel naar helder roze tot diep robijnrood, afhankelijk van de druifsoort(en) waarvan de wijn is gemaakt. Nu weet je dus ook meteen waar het begrip “groene rode” vandaan komt!

10 weetjes over vinho verde | SaboresDePortugal.nl

Verven met wijndruiven

Vinhão is het druivenras dat het meest wordt gebruikt voor de vervaardiging van vinho verde tinto. Vroeger werd deze druivensoort ook gebruikt voor het schilderen van muren!

Bekijk alle Vinhos Verdes tinto die we in ons assortiment hebben.

Verandering van kleur

Ongeveer 85% van de vinho verde die wordt geproduceerd is branco, oftewel wit. De resterende 15% bestaat uit vinho verde rosé en rode groene, sorry, vinho verde tinto. Tot eind jaren ’70, begin jaren ’80 was de verhouding heel anders en werden de gekleurde vinhos verdes in grotere hoeveelheden geproduceerd.

Portugese druifsoorten

Portugal is een wijnland, dat moge duidelijk zijn. In Portugal zijn er ruim 150 soorten inheemse druivenrassen te vinden, iets wat bijdraagt aan het aanzien van Portugal als wijnland. Voor vinho verde worden enkel inheemse druivenrassen gebruikt.

De bekendste witte druivenrassen voor het vervaardigen van vinho verde zijn; Alvarinho, Arinto, Avesso, Azal, Batoca, Loureiro en Trajadura.

De bekendste blauwe druivenrassen voor het vervaardigen van vinho verde zijn; Alvarelhão, Amaral, Borraçal, Espadeiro, Padeiro, Pedral, Rabo de Anho en Vinhão.

Bekijk alle Vinhos Verdes branco die we in ons assortiment hebben.

Graniet als smaakmaker

De dominante grondsoort in de regio Vinho Verde is graniet. Dit zure stollingsgesteente is met recht een smaakmaker te noemen. Graniet bestaat uit drie mineralen, te weten kwarts, veldspaat en mica. De verhouding van de mineralen varieert, maar kwarts is altijd de dominante component. Alle druivenrassen die hier groeien voeden zich met de mineralen uit dit gesteente. Die mineralen proef je ook terug in de frisse vinho verde.

To bubble, or not to bubble

Bijna alle vinhos verdes zijn licht sprankelend. De lichte bubbels in deze bijzondere wijn zijn het gevolg van het korte gistingsproces en het snel bottelen an de wijn. Toch is deze werkwijze geen garantie voor een mousserende wijn. Omdat er historisch gezien werd verwacht dat vinho verde altijd zou bubbelen is er een tijd geweest dat er koolzuur aan vinhos verdes werd toegevoegd om zo verzekerd te zijn van een mousserende wijn. Tegenwoordig wordt dit nagenoeg niet meer gedaan omdat het niets toevoegt aan de kwaliteit van de wijn.

10 weetjes over vinho verde | SaboresDePortugal.nl

Jong drinken

Vinho verde hoort jong gedronken te worden. De wijn gaat vrijwel direct na het gistingsproces op fles en kan dan ook meteen gedronken worden. Hoe eerder je van je vinho verde geniet, hoe beter de typische smaak tot zijn recht komt. Ondanks dat de wijn jong gedronken hoort te worden, zijn er bepaalde vinhos verdes die ook heel mooi rijpen op fles. De hoge zuurgraad (zie de informatie over het groeien van druiven op graniet) van de wijnen die druiven van bepaalde percelen meegeven zorgen dat sommige van deze wijnen met de jaren alleen nog maar beter gaan smaken.
Persoonlijk raden wij aan om de gok niet te nemen en gewoon direct te genieten van een koel glas vinho verde.

Liever geen wijnglas

Traditioneel gezien werd de vinho verde tinto gekoeld geserveerd in witte, stenen mokken zodat je de heldere kleur van de wijn goed kon zien. Die stenen mokken doen sowieso iets voor de smaakbeleving. Ook de andere kleuren vinho verde worden liefst gekoeld geserveerd en gedronken. Als het even kan, dan drink je ze uit een “copo”. Een geglazuurde mok van aardewerk met dikke wanden. Door de vorm komen de geuren van de vinho verde beter tot zijn recht waardoor de smaaklagen beter te herkennen zijn. En de dikke wanden zorgen ervoor dat je wijn langer koel blijft.

Vinho verde in Nederland

Stiekem voegen wij een nummer 11 toe aan onze lijst met 10 weetjes over vinho verde. Vinho verde maakt steeds meer zijn opmars in Nederland. Vooral in de zomerperiode kun je in verschillende supermarkten één of twee verschillende soorten vinho verde branco krijgen. Vinho verde rose en vinho verde tinto zijn een stuk moeilijker te verkrijgen.
Natuurlijk kun je alle drie de soorten gewoon het hele jaar rond bij ons in het assortiment vinden. En ook nog eens in verschillende prijsklassen.

Bekijk alle Vinhos Verdes rose die we in ons assortiment hebben.

Dus waar wacht je nog op om kennis te maken met deze bijzondere, Portugese wijn? Ons advies is om daar gewoon meteen een lekker avondje van te maken met een aantal Portugese petiscos. Bij ons in de shop vind je voldoende lekkers om een borrelplankje mee aan te kleden. En anders kun je natuurlijk ook gewoon kiezen voor één van onze kant en klare Portugese borrelpakketten. Wij zeggen alvast saúde, oftewel, proost!

Sergio & Linda | SaboresDePortugal.nl

Vind het het leuk om meer te weten te komen over Portugal en al het lekkers dat daar vandaan komt? Je kunt ons ook vinden op Facebook, Instagram en ook op Pinterest proberen we onze weg te vinden. TikTok is ook een dingetje, daarvan weten we alleen nog niet of dat ook ons dingetje gaat zijn 😉

Vergeet ook niet om een comment achter te laten om ons te laten weten of je al eens vinho verde hebt gedronken en om verder mee te kletsen. Vinden we leuk 😀

16 reacties op “10 weetjes over vinho verde

  1. Nicole Orriëns zegt:

    Wauw, wat valt er eigenlijk veel te weten over wijn zeg. Ik ben een totale nitwit, en kocht afgelopen week ‘een volle rode wijn’ bij AH omdat ik Boeuff Bourguignon wilde maken. Ik moest een medewerker vragen welke ik moest hebben…

  2. Wanda zegt:

    Ik ben niet zo’n wijndrinker, laat staan een kenner, maar tijdens onze vakantie in Portugal heb ik wel een paar keer een witte wijn gedronken en die beviel mij toen erg goed. Geen idee welk merk het was, maar het was vrij zacht van smaak.

    • Sergio & Linda zegt:

      Dat is het al een tijdje ;), alleen in Nederland gaat het altijd in een cyclus van hoe populair (lees beter verkrijgbaar bij een supemarkt of groothandel)het is. Maar bij ons vindt je de pareltjes natuurlijk altijd 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *